De komende tijd laten wij verschillende makers uit de voorstelling aan het woord. Zo willen wij de mensen buiten het theater meenemen in het maakproces van een grote winterproductie. Wie zijn hier allemaal bij betrokken? Wat komt er bij kijken? Waarom en hoe worden dingen gemaakt?
De eerste blog komt van regisseur Jeroen Kriek. Hij vertelt jullie waarom hij heeft gekozen voor een bewerking van het wereldberoemde verhaal van Romeo & Julia.
When Romeo meets Juliet is alweer de vierde grote winterproductie van The Young Ones. Waarom maakt The Young Ones eigenlijk een jaarlijkse winterproductie?
Het uitgangspunt is dat we met een breed palet aan spelers en professionals een grote voorstelling willen maken. De focus ligt hierbij op jonge mensen die leren om op een professionele manier theater te maken. Geen spel lessen, maar alle stappen doorlopen die een echte acteur ook moet maken. We laten de spelers zich verhouden tot de thematiek uit de voorstelling en dagen ze uit om hun mening te geven. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen het publiek, maar ook de spelers echt iets meemaken. We spelen de voorstelling vervolgens twee weken lang voor jong en oud, tijdens de kerstvakantie. We kiezen voor deze periode, omdat er in Zwolle eigenlijk bijna geen grote culturele familie activiteiten zijn rond de feestdagen. Wij vinden het belangrijk om Zwolle dit te bieden, zodat er een groots en langlopend evenement is waar je met het hele gezin naartoe kunt.
Wat was de reden om dit jaar voor een bewerking van Romeo & Julia van Shakespeare te kiezen?
Een verhaal komt bij mij tot stand om dat ik op een gegeven moment het gevoel krijg dat ik het over een bepaalde thematiek wil hebben. Iets boeit me dan. Romeo & Julia is gekoppeld aan jonge mensen, aan jonge liefde. Soms zelfs puberale liefde. Het gaat over de consequenties van de liefde. In het geval van The Young Ones gaat het ook over de consequenties van leven in een groep. Over leven in een omgeving met groepen die niet met elkaar kunnen. Over de onmogelijke liefde die daarin ontstaat. Dat thema is buitengewoon spannend en tijdloos. Daarom wordt het stuk ook zo vaak gespeeld.
Wat gaat deze bewerking ons brengen dat alle andere vertolkingen nog niet hebben laten zien?
We brengen het verhaal naar Oost Nederland. Dus we halen het naar de belevingswereld van de bezoekers uit provincie Overijssel. En we zetten groepen tegenover elkaar die een afspiegeling zijn van de verschillende types mensen van nu. Het verhaal gaat over dorpscultuur, vooringenomenheid, vooroordelen en allerlei zaken waar het publiek zich mee kan identificeren. Het is iets waar jongen van nu veel mee te maken hebben. We roepen al gauw naar elkaar: ‘Jij bent zo en jij bent zo’. Op het moment dat dat ontregeld wordt, dat er ineens een totaal andere groep binnen komt, dan raakt iedereen van de kook. Dat zet elkaar prachtig tegen elkaar op en dat past heel erg bij de manier waarop wij theater maken. We willen naast een prachtige voorstelling ook deze maatschappelijk actuele thematiek laten zien waar iedereen zich in zal herkennen en dat ook nog eens heel erg tot de verbeelding spreekt.
Wat is de rol van de jongeren in dit maatschappelijke thema?
De jongeren zijn zelf onderdeel van de problematiek. Wat iedereen en vooral jongeren dagelijks meemaken is dat je je continue moet verhouden tot anderen. En dat dit soms heel erg ingewikkeld is, omdat er zoveel meningen zijn en zoveel vooroordelen. Je wordt vaak toch in een stramien van een bepaald soort denken geduwd. Door school, door je vrienden, door religie enzovoort. Daardoor komt het regelmatig voor dat je zelf soms standpunten inneemt waar je later misschien als je er langer over nadenkt, denkt van ‘hmmm ik had daar toch iets genuanceerder over kunnen denken.’
Hoe ga je om met deze verschillen binnen groepen en waarin laat je je meeslepen? Of waar blijf je juist trouw aan jezelf, ongeacht de sociale regels van de groep? Dat zijn vragen waar wij jonge spelers ook over na willen laten denken.
Waarom speelt de voorstelling zich af op een kermis?
Het idee van een kermis was er al heel lang. Het idee van zo’n specifieke wereld. Daar past het verhaal van Romeo en Julia zo goed bij. Ga maar eens naar een willekeurige kermis. Meisjes links, jongens rechts. Alles staat elkaar af te scannen. Er zijn vechtpartijen en er worden dingen opgelost. Alles wordt daar op een hele direct manier uitgezoomd en met elkaar uitgevochten. Daardoor werd het idee van Romeo & Julia + kermis voor mij een hele logische en spannende combinatie
De kermis is ook een huwelijksmarkt, een plaats waar de hele gemeenschap bij elkaar komt en waar verschillen even wegvallen. Of je nou rijk of arm bent, iedereen loopt daar dwars door elkaar heen. Het is een ontmoetingspunt, maar ook een soort katalysator. Iedereen gaat even uit zijn dak en is even uit zijn comfortzone. Er gebeurd veel, er wordt veel ontregeld. Een kermis heeft dat net als Carnaval. Dat zijn echt de evenementen van de gemeenschap.
Wat kunnen we dit jaar weer voor bijzonderheden verwachten qua décor en zaalopstelling?
The Young Ones daagt zichzelf elk jaar opnieuw graag uit op het gebied van décor en zaalopstelling. Ook dit jaar proberen we daar weer een stap in te maken. Het kan nooit gek genoeg. Het décor wordt spektaculair en we hebben een grote verassing voor het publiek in petto. Wat die verassing is kan ik nog niet verklappen, dat vertellen we pas over een paar weken. Wel werken we dit jaar weer met videoprojectie en zit het publiek rondom en zelfs bijna in de voorstelling. Het wordt hoe dan ook weer een spektakel.
Ga het maar gewoon zien!