Af en toe bereikt ons een mailtje waarin men zich met lichte paniek afvraagt: Waarom kan ik de winterproductie nog niet op jullie site vinden?
Dat klopt, dat jullie die niet kunnen vinden. Want voor het eerst in vier jaar maakt The Young Ones geen grote winterproductie, maar een voorjaarsproductie. Kunnen wij ook eens met de beentjes omhoog rond de kerstboom. Maar dat is niet de echte reden natuurlijk. We doen het gewoon even anders. Omdat het goed is om het af en toe eens anders te doen.
En daarom halen wij de winter naar het voorjaar, met het nieuwe theaterspektakel ‘The Animals’, gebaseerd op het beroemde en klassieke boek ‘Animal Farm’ van George Orwell. The Animals gaat weliswaar pas 27 februari in première, maar de repetities zijn al gestart. En in de kerstvakantie kun je alvast kaarten bemachtigen!
Voor de niet kenners eerst even een korte inleiding op het oorspronkelijke verhaal in het boek Animal Farm, dat George Orwell in 1954 schreef:
Animal Farm gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven, en de macht in eigen handen neemt. Na een revolutie op een boerderij, waarbij de mensen verjaagd worden, nemen de varkens geleidelijk aan de touwtjes in handen op het bedrijf. Twee varkens, Napoleon en Sneeuwbal, raken verwikkeld in een machtsstrijd. Het leven op het landbouwbedrijf wordt harder en harder voor de rest van de dieren. De varkens leggen steeds meer controles aan hen op terwijl ze voor zichzelf voorrechten opeisen. Uiteindelijk is alles dat van de ‘Principes van Animalisme’ overblijft de regel dat “alle dieren gelijk zijn, maar sommige meer gelijk zijn dan andere.” De varkens die ooit de revolutie hebben ingezet, lopen inmiddels op twee benen. Aan het eind is geen verschil meer te zien tussen hen en de mensen.
Uiteindelijk is alles dat van de ‘Principes van Animalisme’ overblijft de regel dat “alle dieren gelijk zijn, maar sommige meer gelijk zijn dan andere.
Waarom maken we Animal Farm nu bij The Young Ones?
Het boek Animal Farm is een van de lijfboeken van regisseur Jeroen Kriek. De thematiek is in veel van het werk van Kriek terug te vinden. Jeroen: “Interessant zijn de intermenselijke mechanismen die steeds weer het ideaal in de weg gaan zitten. Een proces wat je bij iedere maatschappelijke beweging, keer op keer, terug ziet. Of het nou de linkse idealisten zijn uit de jaren zeventig van de vorige eeuw of de voorvechters van de vrije markteconomie met marktwerking als hoogste goed anno nu, telkens weer zie je dat het systeem zijn oorspronkelijke ideaal voorbijschiet en uiteindelijk slechts nog in dienst staat van enkelingen, die het zogenaamd ‘het beste ‘ weten maar in werkelijkheid louter het eigenbelang dienen.”
“Waar Animal Farm, oorspronkelijk is geïnspireerd op de Russische revolutie, is het tegelijkertijd een blauwdruk voor ontelbaar andere, vergelijkbare gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Dat maakt dit verhaal zo rijk en daarom moet het zo nodig verteld worden. Opdat we alert blijven. Opdat we mechanismen blijven herkennen. Opdat we betrokken blijven en onze eigen verantwoordelijkheid blijven nemen voor de wereld waarin we leven.’’
Waar Animal Farm, oorspronkelijk is geïnspireerd op de Russische revolutie, is het tegelijkertijd een blauwdruk voor ontelbaar andere, vergelijkbare gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Dat maakt dit verhaal zo rijk en daarom moet het zo nodig verteld worden.
Wat kunnen we ongeveer verwachten?
Een theaterspektakel zoals je dat van The Young Ones gewend bent. Maar dan toch weer helemaal anders. Een familievoorstelling voor jong en oud, maar scherper en politieker dan ooit. Een grootse productie met een cast van 45 jonge spelers en twee professionele acteurs. Een prachtige ‘Mars van de Vrijheid’ en meer mooie muziek van componist en acteur Thomas Hengeveld. Een décor dat zoals gewoonlijk weer helemaal op de kop staat. Een theatrale wereld waarin spel en werkelijkheid door elkaar heen lopen en die je je eigenlijk pas voor kunt stellen als je in februari- maart zelf komt kijken.
Binnenkort meer!