Artistiek leider
Regisseur Jeroen Kriek werkt met jonge acteurs voor een jong publiek. Hij verbindt de rauwe werkelijkheid van het leven aan gestileerde theatervormen en maakt de puberale strijd om greep te krijgen op het eigen leven en het eigen functioneren tot een metafoor voor het menselijk handelen.
De afgelopen 30 jaar heeft Jeroen Kriek eerst onder de vlag van zijn Utrechtse theatergezelschap Growing up in Public en daarna bij de Zwolse editie van The Young Ones meer dan 100 professionele theaterproducties gemaakt met, door en voor jonge mensen in de leeftijd van 8 tot 20 jaar. Kinderen, jongeren, studenten, net afgestudeerden en professionals. Die producties varieerden van klein & persoonlijk tot satirisch & politiek tot grootschalig & multidisciplinair (dans, film, muziek, tekst, spel).
Naast voorstellingen die zich in het theater afspeelden, maakte hij locatievoorstellingen met een combinatie van professionele en minder ervaren spelers. Een van de oudste lijnen heeft hij met De Spelgroep in Wageningen waar onder zijn leiding in samenwerking met dirigent Cees Mobach een traditie van muziektheatervoorstellingen is ontstaan. Klassiekers werden bewerkt voor symfonieorkest, film, koor, toneelspelers, popgroepen, zangers en dansers tot een soort totaaltheaterproducties. Veel leerlingen van De Spelgroep zijn door de jaren heen geïnspireerd geraakt en hebben hun weg gevonden in de professionele muziek-, theater- en filmwereld.
Nog voor de The Young Ones in Zwolle neerstreek, maakte Kriek een serie internationale voorstellingen onder de noemer ‘The Young Ones’, waarin de plaats van handeling steeds een studentenhuis was. Dit studentenhuis diende als metafoor voor het nieuwe Europa, waarin stokoude vooroordelen tussen naties de vorming van een homogene internationale gemeenschap in de weg zitten. De Young Ones-serie werd gemaakt met een wisselende, internationale cast. Kriek liet zich voor die serie inspireren door de befaamde Engelse tv-serie The Young Ones (spelend in een studentenhuis) en koos met zijn jonge acteurs (waarvan sommigen nog in opleiding waren) voor een fysieke komediestijl waarin de ijzeren hiërarchie van het studentencorps via een uitgekiende choreografie van klappen op het hoofd, van rondgaande bierflessen en van gestileerde dansmomenten vorm kreeg. Er was voortdurend beweging, er was voortdurend fysiek contact, er was voortdurend drank en er was vooral voortdurend debat. De onafgebroken training voor de politieke arena van later.
De manier van werken (fysieke ingang, de trainingen en fysiek bewustzijn van de acteurs) legde de basis voor wat The Young Ones nu is. Een verzamelplaats van jonge getalenteerde makers en spelers die door middel van fysiek en beeldend theater de huidige samenleving trachten te duiden.
Door de jaren heen zette Kriek structurele samenwerkingen op met internationale makers. Voor het Oerolfestival maakte hij vanaf 2003 driemaal een locatieproject met internationale groepen van jonge professionele makers (Sud Achterom 2003, Oosterburen 2005, Noordvaarders 2008). Die geschiedenis leidde in 2014 tot de realisatie van het spektakel Cirque De La Faim voor Oerol, editie 2014 .
Naast het Artistiek leiderschap van The Young Ones maakt Kriek voorstellingen voor o.a. het Hofpleintheater en geeft hij les op verschillende opleidingen.